Orlický pohár 2022

Kategorie: akce, novinky
Orlický pohár 2022, Kunvald

Soutěžní přehlídku českého strakatého skotu z podhůří Orlických hor přivítalo po dvouleté přestávce zaviněné covidem opět nové místo! Kunvaldská a.s. se svého úkolu zhostila s nadšením a připravila velice příjemné prostředí pro více než 500 návštěvníků, kteří kromě přehlídky krav mohli navštívit i desítku stánků firem zajišťujícím služby chovatelům. Nechyběl tradiční bramborák, bohaté občerstvení, krásné počasí a dobrá nálada.

Pořadatel Kunvaldská a.s. je zaměřena zejména na zemědělskou výrobu. Významnou nezemědělskou činností společnosti je výroba pružin a tvarových dílců z drátu, která rozšiřuje ekonomickou aktivitu společnosti. Doplňkově poskytuje služby veřejným subjektům a občanům. Rostlinná výroba je zaměřena na pěstování tradičních plodin, jakými jsou pšenice ozimá, ječmen jarní, oves, triticale ozimé a řepka ozimá. Pro potřebu výživy skotu jsou pěstovány jako hlavní krmné plodiny kukuřice na siláž, hrách, ječmen senážní a víceleté jetelotrávy. Mezi speciální plodiny lze zařadit pěstování ostropestřce mariánského, trav na semeno a svazenky. Hlavním výrobním zaměřením živočišné výroby je chov skotu, který zahrnuje všechny věkové kategorie. Na farmě Končiny je ustájeno 500 krav s užitkovostí 7 500 kg mléka.

Orlický pohár byl letos obohacen o doprovodným programem „Zemědělství žije“, který připravil Zemědělský svaz České republiky. Projekt má za cíl zemědělskou osvětu laické veřejnosti, přiblížení zemědělství mládeži a odbourání mýtů o zemědělství.

Milý začátek programu na předvadišti obstarali svým předtančením žáci 8. a 9.tříd místní školy. Po oficiálním zahájení výstavy předvedlo devět zemědělských podniků 29 krav po býcích nabízených společností CRV. Letos se do přípravy krav kromě chovatelů zapojila i SZeŠ a SOU CHKT Kostelec nad Orlicí. Studenti se nadšeně zapojili do přípravy krav a zaslouží si velkou pochvalu za vzorné předvedení krav ze ZOPOSu Přestavlky a.s. Velké díky za přípravu krav především náleží chovatelům Podorlické a.s. Ohnišov, Zdobnice a.s., ZD Mostek, VIKA Kameničná, KLAS Nekoř a.s., Líšnická a.s., Podorlická a.s. Mistrovice a Kunvaldská a.s., kteří vedle své běžné práce věnovali hodiny navíc učení krav „promenádní chůzi“.

Nevděčné a nesnadné úlohy rozhodčího se ujal zkušený zootechnik a účastník řady výstav pan Luboš Novák z Krásné Hory. Ve svižném tempu bylo během dvou hodin předvedeno 6 základních kol a 4 finálová kola prvotelek, starších krav, o nejlepší vemeno a nejlepší kolekci krav. Letošní šampionkou byla zvolena prvotelka z farmy Verměřovice Podorlické a.s., kompletní výsledky vidíte v tabulce. Fotografie z výstavy jsou na našem facebooku.

Všem spolupořadatelům, sponzorům a účastníkům díky a za rok opět na viděnou na 12. ročníku Orlického poháru. Kde bude tato putovní akce v roce 2023? Kandidáti už jsou a vše se včas dozvíte!

Orlický pohár 2022 - výsledky